Almanya Öğrenci Vizesi

Almanya Ögrenci Vizesi

Almanya da üniversite okumak icin vize basvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve kriterlerler nelerdir?

1- Egitim gecmisiniz:Konsoloslugun ilk sirada önem verdigi kriterdir. Egitim vizesi icin basvuru yapan ögrencinin öncelikle gercekten egitim icin basvuru yaptigina ikna etmesi gerekir. Bunun icin ögrencinin simdiye kadarki Türkiye de okul ve okuduysa egitim gecmisi incelenir ve en azindan ortalamanin üzerinde bir ögrenci olup olmadigi incelenir.

2- Sartli Kabul:
 Yukarda degindigimiz gibi, ögrenci Almanya ya egitim amacli gittigine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ sartli kabul“ almaktir.

Sartli Kabul Nedir?: Almanya´ daki üniversitelere basvuru yapip bölümle ilgili kriterleri sagladiginiza dair teyit alirsiniz. Kabulünüz gecerliligi ise ancak almanca dil bilgisini sagladiginizda gecerli olmasidir. Bunu da Almanya da yaklasik 1 yil kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sinavini gecerek saglamanizdir.

Sitemizde DSH ve TestDaF sinavlariyla ilgili ayrintili bilgileri asagidaki linklerden edinebilirsiniz:

Sartli kabul aldiktan sonra sayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazirlik kursu veren özel bir kursta kayit yaptiriyorsunuz. Kayit yaptiracaginiz kursun, haftalik en az 18 saat ders veren bir kurs olduguna dikkat ediniz.

En cok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden sartli kabul alinacagi üzerinedir. Bir cok üniversitenin sartli kabul icin dil kriterleri vardir. Örnegin bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrenci adaylarina da sartli kabul verirler. Bazi üniversiteler belli seviyelerde almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs). Sitemizde bir cok üniversitenin tanitimi bulunmaktadir ve bu tanitimlarda kriterler belirtilmistir:

 

Diger en cok sorulan sorulardan birisi de, sartli kabul alinan üniversite ile kayit yapilan dil kursunun ayni sehir hatta ayni eyalatte olmasi gerektigi zorunlulugudur. Hic bir sekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örnegin üniversite kabulünüz Paderborn Üniversitesinden olabilir ama dil kursuna Berlin de kayit yaptirabilirsiniz.

Master basvurusunda ise ayri olarak not ortalamasina dikkat edilir ve Almanya da genel olarak kriter, Alman not sistemine göre ögrencinin lisans egitiminde en az 2,5 ortalamaya sahip olmasi gerekmektedir.

3- Almanca Bilgisi: Oldukca önem verilen bir husustur. Ögrencinin gercekten Almanya da egitime olan ilgisinin en iyi kaniti olarak degerlendirilir. Türkiye de en azindan A1 veya A2 sertifikasi olan ögrenciler vize basvurusunda her zaman bir adim öndedir. Hatta okul notlari düsük olan ögrenciler bile Goethe veya Tömer den alacaklari A2 sertfika ile bu acigi kapatabilirler.

4- Maddi Konular: Ögrencinin, Almanya daki egitim hayati boyunca giderlerini nasil karsilayacagini göstermesi gerekir. Bunun da iki yolu vardir: Garantör veya Bloke hesap. Bu iki husus ile ilgili ayrintili bilgiler asagidaki linklerde yer almaktadir:

Fakat bu iki yoldan Bloke Hesap actirmak, garantöre göre vize asamasinda daha avantajlidir. Garantör belgesi genelde formalite de kalir ve garantör olacak kisi, Almanya daki yabancilar merkezi tarafindan ayrintili incelenir ve vize basvuru süreciniz, bloke hesapla basvuruya göre biraz daha uzar. Sayet imkaniniz varsa Bloke hesap actirmanizi öneririm. Bunun disinda bazi kaynaklar tapu, Türkiye deki bir bankadan hesap defteri vs götürmenizi de önerir, fakat bu durumlar konsolosluk tarafindan pek göz önüne alinmaz.

5- Iyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanitan ve Almanya daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalik – Almanca – bir yazi yaziniz. Özellikle simdiye kadar almis oldugunuz egitime, Almanya da ki amaclariniza ve egitiminizi tamamladiginizda ne yönde bir is hayati planladiginizi belirtiniz.

6- Vize Basvuru Evraklari: Vize basvurusu icin bütün evraklarinizi eksiksiz götürmeye calisin. Vize basvurusu icin genel olarak asagidaki linkteki evraklari hazirlayin:

 

Evraklarinizi düzenli bir dosya halinde sununuz.

Vize basvuru formu nasil doldurulur?

http://www.deutschstudent.de/forum/viewthread.php?thread_id=322

Vize basvurunuzu eksiksiz yaptiysaniz ortalama olarak 3-6 hafta arasinda cevap alirsiniz. Sayet dil kursunuzun baslama tarihi yaklasmasina ragmen halen bir cevap almadiysaniz asagidaki numarayi arayip, vize basvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz:

0049 221 758 1216 ( Almanca bilen birisine arattiriniz). Aradiginizda sizden, basvuru sirasinda aldiginiz seri takip numarasini veya dogum tarihinizi isterler.

Sayet vizeniz red edildiyse ve tekrardan basvuru yapmak istiyorsaniz, öncelikli tavsiyem 2-3 ay dil kursuna gidip sertifika almaya calisin. Ayrica basvuru yaptiginiz konsoloslukta red itirazinda(Remonstrationsantrag) bulunabilirsiniz.

Remonstrationsantrag la ilgili örnek bir yazi asagida yer almaktadir:

REMONTRATIONSANTRAG

An die Deutsche Botschaft der Bundesrepublik Deutschland

Hiermit lege ich Widerspruch gegen Ihre Ablehnung meines Antrages vom (VIZE BASVURU TARIHI)

ich bitte darum, dass mir umgehend eine schriftliche Begründung der Visumablehnung übermittelt wird. In dieser schriftlichen Begründung sind alle Verwaltungsvorschriften und Anweisungen der übergeordneten Behörde , die ihre Ablehnungsgründe zum Gegenstand haben, sowie einen Vorschlag zur Heilung der von Ihnen vorgebrachten Ablehnungsgründe, die nach meiner Auffassung nicht vorhanden sind bzw. versehentlich unterstellt wurden, ohne dabei die Sachlage ausreichen zu würdigen aufzuführen .

Ich verweise hier auch auf die Anweisung des Auswärtigen Amtes zu der erleichterten Visumspraxis.

Weitere dienstrechtliche und verwaltungsrechtliche Schritte bleiben ausdrücklich vorbehalten.

Mit freundlichen Grüßen

ISIM SOYISIM
(IMZA)

Red yazisini konsolosluga yolladiktan bir ay icerisinde ayrintili bir cevap alirsiniz ve bu cevaba göre eksik görülen hususlulari tamamlayip tekrar basvuru yapabilirsiniz. Ayrica, vize basvurusunda konsoloslukta calisan görevlinin size karsi asagilayici veya pek nazik olmayan davranislariyla karsilasirsaniz lütfen bize maille bildiriniz. Ayrıca Almanya’da okumak neden iyi bir fikir diye merak ediyorsanız da ilgili linkten konuyu detaylıca öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir