Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport nasıl alınır?

2013 itibariyle nasıl pasaport alacağınızı aktarmaya çalışalım. Bildiğiniz gibi pasaport için randevu sistemi geliştirildi. Öncelikle randevu alınıyor sonra da gerekli belgelerle müracaat edilip işlem tamamlanıp sonuç bekleniyor. Aylık, yıllık şeklinde düzenlenen ve umuma mahsus, hususi, hizmet gibi kollara ayrılan pasaport şekillerinden en çok tercih edileni yani umumiyi anlatalım. Yurtdışına mı gideceksiniz? Daha önce pasaport almadınız mı? Öyleyse öncelikle e pasaport adı verilen sistemden randevu alacaksınız. Öncelikle nasıl pasaport randevusu alacağınızı gösterelim.

  • http://www.epasaport.gov.tr/basvuru/ adresinden t.c kimlik numaranızın olup olmadığını belirtin (var ya da yok). Kimliğinizde t.c yazılı mı değil mi bunu belirtin şimdi de. Evet yazılı dedik ve pasaport türünü umuma mahsus (bordo) seçtik. Bulunduğumuz şehri seçtik şimdi de. Buradan yakın zamanda randevu alabileceğimiz yerler ve tarihler gösterilmektedir. Uygun olanın sağında saat işaretine tıklıyoruz. Şimdi T.C kimlik no ile beraber kişisel bilgilerimiz sorulmakta. Burada dikkat etmeniz gereken sizle beraber başka kimlere randevu aldığınız. Eğer tekseniz siz dahil kaç kişi için randevu alacaksınız  seçeneğini “1” olarak seçili bırakın. Devam et diyin ve gerekli onaylamayı yapın.
Randevu işini hallettiysek eğer sıra randevu için gerekli belgelere geldi. 18 yaşından büyüklere umuma mahsus pasaport için yapılması gerekenler ve gerekli belgeler şu şekilde;
  • Nüfus cüzdanının aslı yanınızda bulunsun
  • 2 tane biometrik resim (fotoğrafçılarda pasaport için resim dediğinizde bilirler)
  • Daha önceden pasaport alınmış ise eğer bu pasaportun aslı
  • Anlaşmalı bankalardan pasaport için harç ücreti ödeyin ve bu dekontları randevu günü yanınızda bulundurun
  • Pasaport için randevuya gittiğiniz yerde parmak iziniz alınacaktır, bilginiz olsun
Pasaport için anlaşmalı bankalar şu şekilde;
Ziraat bankası, Şekerbank, Halkbank, İş bankası, Yapı kredi, Akbank, Vakıfbank, Garanti bankası, Türkiye Finans, İng bank, Finansbank, Denizbank ve daha birçok banka pasaport için ödeme almaktadır.
2013 yılı için pasaport harçları şu şekilde belirlenmiştir;
  • aylık 164,55 TL
  • yıllık 207,20 TL
  • yıllık 292,65 TL
  • yıllık 385,25 TL
  • 4-10 yıl aralığındaki pasaportlar içinse 513,40 TL alınmaktadır toplamda.
Bu bedeller içerisinde harç bedeli ve defter bedeli bulunmaktadır. 2013 yılı için belirlenen defter bedeli 72 TL’dir. Defter bedeli yukarıda verdiğimiz bedellerin içindedir.
Pasaport nereden alınır?
Randevuda belirttiğiniz yerde, yani bulunduğunuz il ve ilçeye bağlı emniyet müdürlüklerinin pasaport işlemleri bölümünden. Bu ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için popüler yurtdışı, seyahat ve iş dünyası bloglarından birisi olan AbroadCafe portalını ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir